ПочетакО друштвуPress ClippingПризнањаИздаваштвоДечји хорГалеријеАрхиваКонтакт

О ДРУШТВУ

ПРИЈАТЕЉИ ХОРА

Успенски храм Панчево

Град Панчево

Српска православна црква

Музичка школа "Јован Бандур", Панчево

Панчевац, недељни лист

РТВ Панчево

 

 

 

О Панчевачком српском црквеном певачком друштву

Уместо увода...

„... мала граничарска варош Панчево постала је средиштем културног и друштвеног живота, из којег је никло и у којем се развило п р в о  Српско певачко друштво, једно од најстаријих установа ове врсте на Словенском Југу, и једина, која је остала без прекида жива и напредна све до данашњег дана... У самом почетку нашли су се на окупу  п р а в и  људи, прегаоци и родољуби, који су се слагали у погледима и допуњавали у раду за опште добро и за лепу ствар...“
           „Али, шта би могле и најповољније прилике – које су се, уосталом, често мењале на горе и на врло лоше - и да ли би издржали и успели и највреднији појединци кроз толике године, да није постојало п л о д н о  т л е  за овакав рад, да није сама средина давала праве људе и помагала их у њиховим настојањима!”
 Милан Ћурчин - „Панчево као културно средиште“

 

Са дана духовне музике у Панчеву

О ТРАДИЦИЈИ ДРУШТВА


Панчевачко српско црквено певачко друштво основано је пре 171 годину, 29. марта 1838. при Успенском храму у Панчеву. У то доба, ни један град у Србији није имао организовано певачко друштво, тако да је Панчевачко српско црквено певачко друштво (ПСЦПД) постало светла тачка и исходиште духовног појања, које је тек касније захватило и друга места. 
Од дана оснивања, до данашњих дана, Друштво је имало и има, дуг и плодоносан живот. У њему су своје место увек налазили најугледнији грађани Панчева. Судбина Друштва подсећа на судбину православног хришћанина крајем деветнаестог и током бурног двадесетог века. Нераскидиво је везана за историју наше земље. Било је много тешких периода, искушења и изазова. Ипак, надахнуто Божанском љубављу и предвођено најзначајнијим ствараоцима као што су Никола Ђурковић, Прота Васа Живковић, потом Корнелије Станковић који је посветио „Божествену службу“ управо панчевачком Друштву, затим Даворин Јенко, па Мита Топаловић, Јован Бандур, др Миховил Томандл и други велики несебични људи, Друштво никада није престајало да делује. 


Највећа заслуга за очување традиције духовног појања, после Другог светског рата, у време када је то био храбар чин, припада академику Димитрију Стефановићу. Током богате историје ПСЦПД је за свој рад заслужило Орден Св. Саве трећег реда, 1938., а Орден Св. Саве другог реда 1988. године. Велику част Друштву учинио је Његово Височанство Краљ Петар II када је подарио заставу Друштву и примио се кумства при њеном освећењу, те је тако постао Високи покровитељ Панчевачког српског црквеног певачког друштва.
Новија историја ПСЦПД-a, од 2000. године, уз вођство мр Вере Царине, бележи много концертних активности, гостовања, учешћа на фестивалима и доноси много друштвених признања, награда и повеља. 


Снимљена су и објављена четири аудио издања. Друштво редовно пева на Богослужењима у Светоуспенском храму и учествује на најзначајнијим културним манифестацијама како у свом граду, тако и у целој нашој земљи. Ваља нагласити да је Друштво добило Награду града Панчева за допринос култури и уметности за 2005. годину. Друштво је освојило Прву награду и златну плакету, као и награду публике, на „Такмичењу Војвођанских хорова у Руми 2007“ и Посебну похвалу у категорији камерних хорова на такмичењу „Хорови међу фрескама” 2007. и 2008. године, у Београду.


Диригент: мр Вера Царина

Диригент хора и професор камерне музике, мр Вера Царина, дипломирала је и магистрирала соло певање, камерну музику и концертмајсторство на Државном Конзерваторијуму “П.И. Чајковски”, у Кијеву – Украјина. Као концертни певач, наступала је у иностранству и код нас. Диригент је Хора града Панчева (2001–2003) и Панчевачког српског црквеног певачког друштва од 2000. године, све до сада. За рад са хором издвајамо награду фестивала „Хорови међу фрескама“ 2003. за истраживачки рад и «Награду Војислав Илић најбољем диригенту» 2005. године, као и награду фестивала „Св,. Богородица – Достојно јест“ 2005. и 2006. године у Поморју – Бугарска. Аутор је Ускршњих и Божићних концерата и диригент здружених хорова и оркестара под покровитељством СО Панчево од пролећа 2001. до данас. Професор је камерне музике у МШ “Јован Бандур“ у Панчеву.
Најстарије црквено певачко друштво на Балкану, основано 1838 године. Основано је тако што је   Панчевац, Павле Радивојевић, донео ноте из Русије и сам добровољно почео да врши службу хоровође. У недостатку одговарајућих нота за литургију, Никола Ђурковић који је касније постао други хоровођа, написао је прву литургију која је касније, у договору са чинодејствујућим свештеницима, прилагођена сврси и потребама духовног обреда.
Осим што слови за најстарије певачко друштво на овом простору, Певачко друштво је значајно и по томе што је његовим оснивањем уведено четворогласно хорско појање у литургијски обред. Упркос забрани Синода Цариградске патријаршије, заједно са тадашњим патријархом Антимом, који је 1846 о томе издао "окружно посланије", четворогласно појање је и данас доминантно у црквеном обреду.


Многи учени и напредни људи дали су свој допринос стварању и очувању традиције овог друштва: Даворин Јенко, Јосиф Це, Славољуб Лжичар, Вацслав Хорејшек, Лазар Бута, Коста Таназевић, Јован Бандури други. Овој листи треба обавезни придодати и име Мите Топаловића, композитора, сликара и писца многих музичких списа за школе у Панчеву, почасног члана Српског ученог друштва и почасног члана Српске краљевске академије.
Корнелије Станковић, један од најзначајнијих српских композитора  је своју прву Божествену службу посветио управо овом Певачком друштву.


После Другог светског рата хором руководи Бранко Цвејић, али највећа заслуга за опстанак хора у времену за које се може рећи да је било најтеже за Певачко друштво, несумњиво припада Димитрију Стефановићу који и дан данас понекад диригује хором.
До 2000 године тј. до доласка Вере Царина Стефановић за хоровођу, хор је врло ретко имао јавне наступе, међутим од тада за врло кратко време хор је имао три јавна наступа. Децембра, 2000 године, поводом отварања новог концертног простора у евангелистичкој цркви у Панчеву, јанура 2001 за Светосавску академију и у априлу, исте године,  Васкршњи концерт духовне музике у Светоуспенској цркви у Панчеву.