Двадесети међународни фестивал „Панчевачки дани духовне музике“

 

Панчево је, у периоду 3-5. новембра, било домаћин јубиларним двадесетим међународним „Панчевачким данима духовне музике“. Публика је у току ова три дана била у могућности да ужива у разноврсном и квалитетном музичком програму, као и пратећим предавањима.

Јубиларни фестивал је отворен у Светосавском дому, Светосавском химном коју су заједнички извели Дечји хор, Подмладак и Панчевачко српско црквено певачко друштво ( ПСЦПД ) , домаћини манифестације. Након поздравне речи мр Вере Царине, уметничког директора Фестивала, и три композиције које су извели Дечји хор и Подмладак ПСЦПД, присутнима се обратио академик Димитрије Стефановић, дугогодишњи диригент хора. Подсетио је на стоосамдесетогодишњу традицију Панчевачког српског црквеног певачког друштва, а певачима је поручио да нису само хорски певачи већ и учесници литургије и важна карика у трајању овог најстаријег српског певачког друштва. Панчевачко српско црквено певачко друштво је затим извело композицију „Тебе Бога хвалим“ Тихомира Поповића, премијерно изведену поводом двадесет година Фестивала, а написану посебно за стоосамдесетогодишњи јубилеј ПСЦПД. Дечјим хором и Подмлатком дириговала је Борјана Стражмештеров, а ПСЦПД-ом Вера Царина.

Фестивал је званично отворио градоначелник Панчева Саша Павлов, подсећајући присутне на историјски значај ове институције, као и на имена великана српске историје и културе који су учествовали у раду хора. Напослетку, публици се обратио и Немања Вујић, аутор изложбе постављене у Светосавском дому. Немања Вујић, иначе дугогодишњи сарадник на реализацији Дана духовне музике, поделио је са присутнима своја надахнућа и објаснио симболику коришћену приликом осмишљавања визуелног идентитета Фестивала, а затим је званично отворио изложбу.

Концертни део прве вечери одржан је у Светоуспенском храму. Наступила су три хора. Хор „Свети Георгије“, при Саборној цркви у Новом Саду извео је низ композиција, од руског и грчкога традиционалног појања, до савремених аутора православне музике који стварају на енглеском, грчком и финском језику. Соло деоницу је у једној композицији извела сопран Ђурђица Бабић, а хором је дириговао Богдан Ђаковић.

Хор „Обреновачке девојке“ ЦОТК ТЕНТ из Обреновца, наступио је под руководством Виолете Ненадић. Оне су публици дочарале лепоту женског вишегласног певања, од руског напева из 17. и 18. века, преко класика српске музике Мокрањца и Остојића, до савремених бугарских и српских композиторки.

Хор Цркве Светог Спиридона Чудотворца из Трста (Италија), са диригентом Аном Каиром, наступио је са композицијама претежно руске и украјинске традиције, али и онима које су посебно за овај хор писали њихови диригенти италијанског и словеначког порекла. У две композиције, соло је извела сопран Ана Таболина.

Други фестивалски дан започет је са програмом у Светосавском дому. Ведрана Дабовић, песникиња и композиторка, у разговору са Борјаном Стражмештеров, поделила је са присутнима своја искуства приликом компоновања збирке духовних песма за децу и младе: нотарице „Мир и слога и вјера у Бога“. Лепоту музичког стварања за младе извођаче илустровао је Дечји црквени хор „Хаџи Рувим“ из Ваљева, са диригентом Милицом Степановић Баба-Милкић уз гитарску пратњу Радована Драгојловића.

Уследио је округли сто са насловом „Значај духовне поезије и хорског певања за децу и инклузивне хорове“. У разговору су учествовале Добрила Јовановић, дефектолог, Олгица Илић Митевски, дефектолог и хоровођа, и Вера Царина која је својевремено активно учествовала у раду са Инклузивним хором „Звуци у јабуци“ из Јабуке. Оне су у разговору описале значај и лепоту музичког рада са особама са посебним потребама, али и све тешкоће с којима се при таквом раду морају сусрести. Као илустрацију овог разговора, Инклузивни хор „Звуци у јабуци“ отпевао је четири композиције, под руководством Олгице Илић Митевски.

Уследио је концерт у Преображенском храму, где су вече отворили домаћини, хор „Преподобни Роман Слаткопојац“ са диригентом Татјаном Кргом. Дечји хор „Хаџи Рувим“ из Ваљева, извео је пет духовних композиција, међу којима су била и дела Ведране Дабовић, као и младе чланице хора Анастасије Радовановић. Хором је дириговала Милицa Степановић Баба-Милкић. Затим наступа Вокални ансамбл „Сион“ из Сремске Каменице, изведбом низа композиција литургијског карактера; овај ансамбл је публици указао на лепоту и чистоћу звука певања камерног састава од свега осам чланова. Ансамблом је дириговао Љубомир Милановић. На самом крају наступио је Мешовити хор „Преподобни Рафаило Банатски“ из Зрењанина са преко педесет чланова. Дириговала је Сенка Милисављевић. Својим програмом српских и руских аутора, приказали су публици снагу звука и могућности динамичког нијансирања једног овако бројног састава.

За трећи дан Фестивала се, према традицији, гостима пружила могућност да учествују у литургији у панчевачким православним храмовима. У Светоуспенском храму је на литургији певао Вокални ансамбл „Сион“ из Сремске Каменице (диригент: Љубомир Милановић), док је у Преображенском храму певао хор при Храму Свете Петке у Пожаревцу, са диригентом Љиљаном Ракић.

Организатори овогодишњег фестивала били су Панчевачко музичко друштво, а суорганизатори Панчевачко српско црквено певачко друштво, Дом омладине Панчево и Културни центар Панчево. Покровитељи су били Град Панчево, Српска православна црквена општина Панчево „Центар“ и Српска православна црквена општина Панчево „Горњи град“.

 

Дамир Прашникар

ПСЦПД