Божићни концерт у Банатском Новом Селу

Панчевачко српско црквено певачко друштво, као и Дечји хор ПСЦПД, одржали су 4. јануара 2017. концерт у Банатском Новом Селу. Концерт је уприличен поводом предстојећих Божићних празника, у Малој сали Дома културе Банатског Новог Села. И млађим и старијим хором је дириговала Вера Царина.

У Малој сали Дома културе, која је била испуњена до последњег места, кратку уводну реч је одржао директор установе Сорин Бољанац. Дао је реч оцу Станиши Кљајићу-Перићу, свештенику у Банатском Новом Селу, који је инспирисаним говором представио хор и подсетио нас на значај предстојећих празника.

Хоровођа Вера Царина је затим представила композиције које ће чути публика. Хор је на почетку отпевао Мало славословије, Александра Кастаљског. Друга композиција је била Kyrie eleison Ђованија Марије Касинија, којом су певачи испољили своје умеће у певању барокних полифоних композиција. Након тога, отпеван је део из Мокрањчевог Акатиста - Возбраној војеводје, а уследила је и композиција Богородице Дјево, значајног српског диригента и композитора Косте Манојловића.

На сцену су затим изашли представници Дечјег хора ПСЦПД, који су под руководством Вере Царине отпевали четири композиције. Христос дође међу нас је композиција по тексту Светог Владике Николаја. Уследиле су две композиције из музичко-сценског дела Вертеп по тексту Анастасије Весне Илић и композитора Вере Миланковић, која је највећи део свог опуса управо посветила деци (Слава Богу на висини, и Хор анђела репује). Подмладак је свој наступ завршио композицијом Славите Господа, према 135. псалму; солисткиње су биле Јелена Петровић, Софија Ђурић, и Невена Гаврановић. Публика је нарочито топло поздравила дечје извођење ових композиција, препознајући код њих искрене емоције и посвећеност хорском певању.

Уследило је још неколико композиција ПСЦПД. Прва је била народна божићна песма из Бразила, Estrella, у којој се спаја религиозна тематика са ритмовима и изразом бразилског народног стваралаштва. Наредна композиција, Наша вера, је изазвала овације и одушевљење код публике: писана је по стиховима Светог владике Николаја, док је хорски аранжман написала истакнута композиторка и диригент из Русије, монахиња Ијулијанија Денисова; соло деонице у овој композицији певале су Неда Неранџић (сопран) и Милица Голић (алт).

Хор је затим извео полетно Богородице Дјево, дело митрополита Илариона Алфејева, такође значајног савременог ствараоца духовне музике у Русији, да би уследио контраст са мирним делом пуним тихе радости, Избављеније посла Господ, Исидора Бајића. За крај, хор је извео Божићни тропар Рождество Твоје, Ст. Ст. Мокрањца, најављујући тиме предстојећи празник.

Директор Дома културе, Сорин Бољанац, захвалио се хоровођи, певачима и присутној публици, а затим су ансамбли извели још две композиције на бис: дечји хор је још једном обрадовао публику отпевавши композицију Анђели певају, а затим су сви певачи заједно завршили свечаном Божићном песмом Слава во вишњих Богу.

Овим концертом је успешно започета 2017. година, а већ ускоро ћемо имати прилику да певаче поново чујемо и у Панчеву, на традиционалној Светосавској академији.

 

Дамир Прашникар

ПСЦПД