Панчевачко српско црквено певачко друштво
05. 07. 2016.

ПСЦПД на Интернационалним хорским свечаностима у Нишу

Панчевачко српско црквено певачко друштво је 30. јуна имало част да отвори 26. Интернационалне хорске свечаности у Нишу; хором је дириговала Вера Царина. На свечаном отварању учествовала је и нишка Црквено певачка дружина „Бранко“, као и Академски збор „Иван Горан Ковачић“ из Загреба.
Непосредно пре почетка свечаности, певаче је у нишком Официрском дому примио заменик градоначелника Љубивоје Славковић. Исте вечери, након интонирања химне у изузетном амбијенту нишке Тврђаве, поздравни говор на отварању одржао је композитор Зоран Симјановић. Панчевци су се затим публици представили кратким и ефектним програмом – „Акатист Богородици“, две српске песме из 16. века („И кличе девојка“ и „Када ми се Радосаве), као и шаљива композиција „Козар“, све из пера Стевана Стојановића Мокрањца. Удруживши гласове са Црквеном певачком дружином „Бранко“, Панчевци су отпевали још две композиције из Мокрањчеве Литургије Светог Јована Златоустог: „Свјати Боже“ и „Буди имја Господње“, са диригентима Саром Цинцаревић и Вером Царином. У наставку програма, Академски збор „Иван Горан Ковачић“ из Загреба и Нишки симфонијски оркестар, извели су „Реквијем“ Волфганга Амадеуса Моцарта, на челу с диригентом Владимиром Крањчевићем.
Панчевачки хор је на овогодишњим свечаностима добио и посебно признање, минијатуру спомен-обележја „Небески певачи“, рад архитекте Ивана Редија, која симболизује лепоту и склад хорског певања.
Приликом повратка из Ниша, панчевачки хор је имао прилику да посети манастир Копорин. У овој светињи, задужбини деспота Стефана Лазаревића, певачи су са задовољством и надахнућем отпевали неколико духовних песама, што је био прикладан завршетак путовања.

Дамир Прашникар
ПСЦПД

 

Фото: Вања Кесер, преузето са: www.juznevesti.com