Панчевачко српско црквено певачко друштво

26. 06 . 2016. године

Два хора ПСЦПД наступила на фестивалу „Хорови међу фрескама“

Два успешна наступа у Храму Светог Саве у Београду

Дечји хор ПСЦПД, као и мешовити хор ПСЦПД, наступили су у току претходне недеље на једној од најзначајнијих хорских манифестација у нашој земљи, „Хорови међу фрескама“. Дечји хор је наступио под руководством Борјане Стражмештеров, а мешовити под руководством Вере Царине.

Фестивал се ове године одржава у величанственој крипти Храма Светог Саве, изузетном амбијенту који плени и својом акустиком и духовном атмосфером којом одише. Дечји хор је наступио у уторак 21. 06, отпевавши за почетак Тропар на Духове, српски напев по запису проте Ненада Барачког. Уследиле су три различите интерпретације Достојно јест: на грчком језику, у духу византијског музичког наслеђа, затим по српском напеву Корнелија Станковића, и у аранжману бугарске композиторке Јорданке Туджарове Панчеве. Отпевали су и Оче наш, савремене српске композиторке Вере Миланковић, која велики део свог стваралаштва управо посвећује деци као музичким извођачима, као и Прву славу, из двогласне Литургије коју је написао познати панчевачки композитор и хоровођа Мита Топаловић. Аплауз и овације публике су са сцене испратиле овај млади састав, који из наступа у наступ показује све веће певачко умеће, духовност и сопствени уметнички израз.

Мешовити хор ПСЦПД наступио је у истом простору у четвртак, 23. 06. 2016. Публика је имала прилику да чује једногласни српски напев Величаније Светом кнезу Лазару, а затим и три празничне песме Корнелија Станковића које се поју на Успењу Пресвете Богородице (В рождествје дјевство, Вмолитвах неусипајушчују Богородицу и Ангели успеније). Наставивши у духу српске музичке традиције, хор је извео Мокрањчев Акатист Богородици, композицију од пет ставова, која својим емотивним изразом и уметничким решењем спада у бисере српске духовне музике. Уследило је премијерно извођење Симбола вере, аутора Вере Миланковић, у којој се духовност сусреће са савременим хармонијама. За крај програма, хор је отпевао Достојно јест, белоруског аутора Андреја Бондаренка; за извођење ове композиције диригент и хор су својевремено добили похвалу и честитке од самог композитора.

Панчевачко српско црквено певачко друштво овиме није завршило концертну сезону, пошто следи пријатна обавеза учествовања на овогодишњим „Међународним нишким хорским свечаностима“, где је нашем хору припала част да својим певањем отвори ову престижну музичку манифестацију.

Дамир Прашникар
ПСЦПД

Аутор фотографија: Марко Стојановић