Панчевачко српско црквено певачко друштво

27. 05. 2016.

 

Панчевачко српско црквено певачко друштво гостовало у Обреновцу

„Концерт пријатељства“ у Обреновцу

 

Панчевачко српско црквено певачко друштво је 27. маја гостовало у Соколском дому у Обреновцу, где је заједно са хором „Обреновачке девојке“ одржало концерт под пригодним називом „Концерт пријатељства“. Овај заједнички наступ израз је жеље за културном сарадњом између наша два рада – тим поводом, у име Града Панчева је концерту присуствовао градски већник за културу и омладину, Немања Ротар. Панчевци су у Обреновцу гостовали на позив Центра за очување традиције и културе Термоелектране „Никола Тесла“ из Обреновца.

У изузетно акустичној сали Соколског дома, ПСЦПД под руководством хоровође Вере Царине, извело је програм који је срдачној обреновачкој публици у најбољем светлу представио разноврсност репертоара који овај хор изводи.

Програм је започет величанственом, ефектном композицијом „Да воскреснет Бог“ Дмитрија Бортњанског, по стиховима псалама. Уследио је „Аксион естин“ („Достојно јест“), византијски напев, чиме је, по речима хоровође Вере Царине, започет низ композиција истог назива у различитим аранжманима и са различитих поднебља. „Достојно јест“ Корнелија Станковића приказује ову песму посвећену Богородици у српском, карловачком духу; иста композиција Јорданке Туджарове Панчеве, написана за женске гласове, дочарала је виђење савремене бугарске композиторке. Уследила је иста композиција, аутора протојереја Андреја Бондаренка, једног од најистакнутијих савремених композитора у Белорусији.

Након „Малог славословија“ Александра Кастаљског, хор је отпевао још једну композицију посвећену Богородици – „Богородице дјево“, истакнутог срксог композитора Косте Манојловића. „Во царствији Твоје“ је композиција Добра Христова, бугарског композитора, у којој је соло извела Елеонора Тадић, сопран. Као крај првог дела свог наступа, панчевачки хор је отпевао „Ангел вопијаше“, руског композитора Модеста Мусоргског.

Уследио је наступ хора „Обреновачке девојке“, младог састава на челу са хоровођом Виолетом Ненадић. Хор домаћина је публици отпевао четири композиције: познати руски напев „Богородице дјево“ из 17. века, као и три световне композиције, „На ранилу“ (Ст. Мокрањац), „Маријо, бела кумријо (народна песма са Метохије) и „Тодорка млада робинка“, истакнутог македонског композитора Тодора Скаловског.

На сцену је затим поново изашло ПСЦПД, овог пута са програмом инспирисаним народним мелосом и традиционалним песмама. Нарочито се истиче извођење две српске песме у хармонизацији Стевана Мокрањца – „И кличе девојка“ и „Када ми се Радосаве“; значај ових песама, како је истакла хоровођа Вера Царина, огледа се у томе што су ово две најстарије српске песме за које постоји нотни запис из 16. века. Наредна Мокрањчева композиција био је шаљиви и динамични „Козар“, мајсторско дело чувеног композитора . Уследиле су хорске обраде три српске песме: „Тамо далеко“, „У мог дике“ (обрада Рафаило Блам) и „Оро се вије“ (обрада Јовица Гавриловић).

На задовољство окупљене публике, панчевачком хору су се придружиле и „Обреновачке девојке“, да би оба састава заједничким снагама отпевала композицију „Српкиња“, Исидора Бајића, која је поновљена након громогласног аплауза.

Вече је настављено у неформалном дружењу и уз обострана обећања о скорој, богатијој сарадњи. За ПСЦПД је ово био својеврстан увод у концертну сезону која се ускоро завршава, и у којој још предстоје Дани прота-Васе, фестивал „Хорови под фрескама“, као и учешће на „Нишким хорским свечаностима“.

Дамир Прашникар

ПСЦПД