Панчевачко српско црквено певачко друштво

29. 02. 2016.

 

Панчевачко српско црквено певачко друштво
освојило прво место на међународном такмичењу у Белорусији

 

Панчевачко српско црквено певачко друштво је 25-27. фебруара учествовало на XV међународном фестивалу православне музике „Каложска Благовест“, одржаном у граду Гродно у Белорусији. На овом престижном фестивалу, панчевачки хор под руководством Вере Царине, освојио је Диплому лауреата првог степена у категорији градских и обласних црквених хорова.

На фестивалу су учествовали хорови из Белорусије, Русије, Украјине, Румуније, Србије, Француске, Пољске, Јерменије, Узбекистана, Молдавије, а жири је био састављен од истакнутих уметника, стручњака, диригената и музичких стваралаца, на челу с Андрејем Бондаренком, савременим белоруским композитором духовне музике. Фестивал обједињује различите музичке културе и духовну музику разних земаља и пред сваким хором-учесником је стајао сложен задатак да припреми композиције којим ће најбоље осликати разноврсност музичке традиције своје земље.

Панчевачки хор је током фестивала наступио три пута. Први пут се публици представио 25. фебруара у Саборном Покровском храму, концертом који је садржао духовне али и световне композиције које ПСЦПД негује. Публика је дугим аплаузом поздравила наш хор, а нарочито након извођења обраде белоруске народне песме „Там калја млина“. У истом храму, наредног дана, одржан је конкурсни (такмичарски) део програма, у коме је пред поменутим жиријем отпевано девет композиција: „Да воскреснет Бог“ Дмитрија Бортњанског, „ Ниње отпушчаеши “ , А. Архангелск ог, грчки напев „Аксион естин“, „Достојно јест“ протојереја Андреја Бондаренка, „ Величај душе моја Господа “ по српском напеву, „О како безаконоје“ Стевана Стојановића Мокрањца, „Воскресеније Твоје“ Корнелија Станковића, „ Богородице дјево “ Косте Манојловића као и „Буди имја Господње“ од Мокрањца. На дан 27. фебруара, одржан је гала-концерт на коме су проглашени победници у свим категоријама и где су се сви учесници представили са још по једном композицијом. Нашем хору је признање одао и композитор Андреј Бондаренко који је лично честитао диригенту Вери Царини на сјајном извођењу његове композиције „Достојно јест“.

Осим учешћа на самом фестивалу, чланови панчевачког хора су имали част да буду учесници и на свечаној вечери код гродњанског епископа Артемија, као и у радијској и телевизијској емисији на тамошњим медијима. Домаћини су се потрудили да хористи упознају и град Гродно и његову околину, тако да су у неколико дана била организована путовања и обиласци манастира Жировичски, цркве Свете Тројице у месту Зељва, као и више цркава и манастира у самом Гродну. Нарочито се истиче посета Каложској цркви из дванаестог века, по којој је именован фестивал. У суботу 27. фебруара, Панчевачко српско црквено певачко друштво је појало на литургији у Покровском катедралном храму, док је у богослужењу учествовао и старешина панчевачке Светоуспенске цркве, протојереј Радослав Милановић.

Панчевачко српско црквено певачко друштво, на челу с хоровођом Вером Царином, на овај начин још једном је доказало значај вредности које хор у свом скоро двовековном постојању истрајно негује. ПСЦПД својим трудом и залагањем проноси глас не само о свом граду, већ и о српској култури, традицији и богатом завештању српских композитора.

 

Дамир Прашникар

Панчевачко српско црквено певачко друштво