Панчевачко српско црквено певачко друштво

13. 01. 2016.

 

Панчевачко српско црквено певачко друштво одржало целовечерњи концерт у Синагоги у Новом Саду

Концерт ПСЦПД у новосадској Синагоги

У организацији Музичке омладине Новог Сада, у петак 08. јануара 2016, као и сваке године, у новосадској Синагоги је одржан Божићни концерт под називом „Богородице Дјево“. Целовечерњим програмом представио се Камерни хор Панчевачког српског црквеног певачког друштва, којим руководи Вера Царина. Као гости програма, наступили су Гудачки квартет ”ТАЈЈ” и Вера Царина - сопран, Неда Стојановић Неранџић – сопран и Богдан Ђаковић - тенор.

Панчевци и њихови гости приредили су несвакидашњи музички доживљај. Публика је уживала у разноврсном програму, од великана руске композиције као што је Рахмањинов, српских класика попут Стевана Мокрањца и Тихомира Остојића, све до савремених композитора Србије, Белорусије, Енглеске, Русије, Естоније и Бугарске.

Концерт је започет молитвом „Отче наш“ коју је компоновао велики пријатељ Хора, композитор и диригент Душан Максимовић – Думакс. Уследиле су композиције по српским напевима, „Тропар Светом Николи“ у аранжману Драгане Величковић, а затим и „Задостојник Рождества“ „искројен” и преведен на српски језик од стране др Ненада Ристовића, где је као солиста у пратњи хора наступио Богдан Ђаковић, музиколог и диригент новосадског хора „Свети Георгије“.

Настављено је са три различита аранжмана молитве „Богородице Дјево“ – Косте Манојловића, митрополита Илариона (Алфејева) и Сергеја Рахмањинова. Након тога је изведена композиција „Во царствији Твојем“ коју је написао Добри Христов, а као солиста је наступио Синиша Радин.

Први део концерта заокружен је композицијом савременог руског композитора Владимира И. Мартинова, „Заповеди блаженства“. Лепота ове композиције је у идеји да сваки стих Блаженства пева други солиста, чиме је постигнут ефекат умножене молитве. Солисти у овој композицији били су Елеонора Тадић, Неда Неранџић-Стојановић, Виолета Боројев, Игор Куртз, Дамир Прашникар и Синиша Радин.

У наставку програма наступио је Гудачки квартет ТАЈЈ (Александра Крчмар-Ћулибрк, виолина, Јованка Мазалица, виолина, Јелена Филиповић, виола и Тимеа Калмар, виолончело) који је извео „Прву антиохијску песму“ савремене композиторке Иване Стефановић, а потом Естонску и Божићну успаванку Арвоа Перта са солистима (Вера Царина - сопран, Неда Стојановић Неранџић – сопран и Богдан Ђаковић – тенор), у аранжману енглеског православног композитора Ивана Мудија.

Програм је наставио мушки хор ПСЦПД, ефектним „Величанијем Светом Сави“ У. Танделова, а затим се представио и женски хор са „Достојно јест“, бугарске композиторке Јорданке Туджарове Панчеве. Женски хор је , певајући , лаганим кораком изашао на сцену, пратећи на тај начин мелодију која се од једноставног једногласа полако расцветава у вишегласје.

„Достојно јест“ белоруског аутора Андреја В. Бондаренка задржало нас је у водама савременог православног стваралаштва, да бисмо се двема композицијама, „Ликуј днес Сионе“ (Тихомир Остојић) и „Слава во вишњих Богу“ (Војислав Илић) вратили народним Божићним песмама у хорском аранжману. Уследила је „Тиха молитва“ Михаила Шуха, са својим карактеристичним тонским преливима, који слушаоце не остављају равнодушнима.

Концерт је завршен Божићним тропаром „Рождество Твоје“, Стевана Стојановића Мокрањца, да би публика на своје задовољство ипак измамила и једну композицију на бис.

ПСЦПД са гостима је овим концертом достојно обележио други дан Божића, приредивши новосадској публици несвакидашње вече разноврсја православне духовне музике, а истовремено на неки начин најавивши предстојеће наступе, међу којима очекујемо већ традиционалну Светосавску академију и путовање на фестивал у Белорусији.

Дамир Прашникар
Панчевачко српско црквено певачко друштво

Извор фотографија: Facebook страница Музичке омладине Новог Сада