Гостовање Панчевачког српског црквеног певачког друштва у Румунији

Панчевачко српско црквено певачко друштво на Данима српске културе у Темишвару

Панчевачко српско црквено певачко друштво је 14. и 15. новембра 2015. године гостовало у Темишвару, где је учествовало у обележавању манифестације Дани српске културе у Темишвару. Хор је, под руководством Вере Царине, у суботу наступио на гала концерту у Саборној цркви епархије Темишварске, да би наредног дана на истом месту учествовао у Светој Литургији.
Гостовање је уследило на позив Савеза Срба у Румунији, који је у сарадњи с Генералним конзулатом Републике Србије у Темишвару и под покровитељством министарстава културе Републике Србије и Републике Румуније, био главни организатор манифестације.
На почетку концерта је истакнут значај одржавања живих културних и пријатељских веза између Срба у матици и у околним земљама, а ова манифестација је управо добар показатељ како се то може радити с љубављу и искреном посвећеношћу. Поменуто је и да се ове године обележавају две годишњице – стогодишњица смрти Исидора Бајића и стопедесетогодишњица од смрти Корнелија Станковића, два веома значајна имена у историји српске хорске и духовне музике.
Панчевци су се публици представили разноврсним програмом пуним контраста у динамици и изразу; најпре је наступио мушки хор, енергично извевши Величаније Светом Сави, према руском напеву који је обрадио Урузмаг Танделов, да би уследила нежна композиција Достојно јест, Јорданке Туджарове Панчеве коју су извеле чланице женског хора; чланице су публици пружиле посебан доживљај певањем при изласку на сцену. Након тога, отпеван је грчки напев из 15. века, Ените тон Кирион, аутора Јоана Ласкариса, према византијској традицији појања уз исон. Након увек ефектног Достојно јест Корнелија Станковића, публика је могла чути и три различита извођења композиције Богородице дјево – Косте Манојловића, епископа Илариона и Сергеја Рахмањинова. Након смиреног краја Рахмањиновљеве композиције отпевано је драматично Свјати Боже, Петра Иљича Чајковског, да би као контраст настављено композицијом анонимног аутора Свјете тихи. Концерт је завршен Тихом молитвом, Михаила Шуха.
На концерту је, осим панчевачког хора, учествовао и Хор српске саборне цркве у Темишвару,  предвођен диригентом Јоцом Бугарским, црквени хор „Свети пророк Илија“ из Мачката с диригентом Зораном Жупићем, као и кикиндско певачко друштво „Корнелије Станковић“ (диригент Ева Француски Арањош).
Сви хорови су срдачно примљени, а након концерта дружење су наставили и на свечаној вечери. Наредног дана, у Српској саборној цркви у Темишвару, хорови су учествовали на Светој Литургији, након чега је уследила размена поклона између хорова и домаћина.
При повратку у Панчеву, чланови хора су посетили Манастир св. Ђорђа, у близини истоименог места са већинским српским становништвом. Срдачно примљени, певачи су отпевали неколико духовних композиција и имали прилике да се поклоне моштима Светог Ђорђа које се чувају у манастирској ризници.
Овим гостовањем, ПСЦПД је наставило веома богат циклус гостовања и наступа који траје још од августа месеца.

Дамир Прашникар
ПСЦПД