Концерт ПСЦПД у Светоуспенском храму у Панчеву

Осамнаести Панчевачки дани духовне музике

У четвртак, 5. 11. 2015, у 19 часова у Светоуспенском храму у Панчеву отворени су осамнаести Панчевачки дани духовне музике. Ове године је целовечерњи концерт одржало Панчевачко српско црквено певачко друштво, са диригентом Вером Царином, Дечји хор ПСЦПД и Подмладак ПСЦПД, под вођством Борјане Стражмештеров. Фестивал је био посвећен петнаестогодишњици уметничког руковођења Друштвом мр Вере Царине.
Концерт је отворио мушки састав ПСЦПД, снажном и упечатљивом четворогласном композицијом Величаније Св. Сави, у обради М. Танделова, а за њом и композиција за женски хор, Достојно јест, савремене бугарске композиторке Јорданке Туџарове Панчеве коју су хористкиње певале излазећи на сцену, и тиме звуком испуниле Храм. Уследиле су три композиције које су нас подсетиле на корене православног појања са исоном – Ените тон Кирион (Хвалите Господа), грчки напев из XV века, затим српски напев Величај душе моја по Мокрањчевом запису, те византијски Аксион естин (Достојно јест), у коме се мушком хору придружио Подмладак под руководством Борјане Стражмештеров. Женски хор и Подмладак су затим отпевали Полијелеј анонимног аутора и руски напев Богородице дјево који плени слушаоце својом скоро манастирском једноставношћу и духовношћу. Посебан доживљај за публику је био то што су овом приликом чланице хора окружиле публику, створивши тиме ефекат који је редак у данашњем извођењу класичних композиција.
Подмладак певачког друштва је затим отпевао Достојно јест, Корнелија Станковића, народну духовну песму Маријо славна (са Дечјим хором), да би се затим најмлађи чланови ПСЦПД самостално представили песмама Божић, Божић благи дан, и Васкршње јутро, по тексту панчевачког песника Саше Божовића и музици Леонтине Вукомановић.
Уследио је поново први састав ПСЦПД, који је потресао све присутне енергичним извођењем композиције Свјати Боже, Петра Иљича Чајковског. Као контраст је уследио један од бисера српске духовне музике, Иже херувими, Стевана Стојановића Мокрањца, а затим још један „класик“, Достојно јест Корнелија Станковића, зачетника савремене српске духовне музике.
До краја концерта уследили су Избављеније посла Господ, Исидора Бајића, Богородице дјево, епископа Илариона, Богородице дјево Сергеја Рахмањинова, Свјете тихи непознатог аутора, Во царствији Твоје Д. Христова (са солистом сопраном Елеонором Тадић) и Тиха молитва Михаила Шуха.
Публика је имала додатни доживљај у непрестаном кретању хора, као када су чланице певале приликом изласка на сцену, или када су окружиле публику и обавиле је звуком; у смењивању и комбиновању различитих певачких састава имали смо прилику да осетимо разноврсне могућности хора у преливима тонских боја. Тиме је нестала статичност која иначе прати хорске наступе, и унета је динамика покрета као и ближи додир с публиком. Дубљи доживљај литургијског и духовног значаја композиција су свакако омогућили и програми са потпуним преводима песама са грчког и црквенословенског језика
Приликом отварања фестивала, председник певачког друштва Срђан Миковић, присутне је подсетио на вредан рад и прегалаштво Вере Царине, од јесени 2000. па до данашњих дана. Указао је на енергију којом је ово певачко друштво, од малобројног састава који је некада певао само на богослужењима, преобразила у велики, знатно подмлађени хор, препознатљив публици у земљи и иностранству. Председник друштва је говорио о многобројним достигнућима, наградама и признањима, која је Панчевачко српско црквено певачко друштво сабрало у последњих петнаест година. Поменућемо ту само оснивање дечјег хора, хора подмлатка, оркестра, сарадњу са домаћим и страним композиторима, учешћа и награде на фестивалима у земљи, региону и Европи, те бројна аудио-издања и нотна издања. С правом се може рећи да је ПСЦПД, под вођством Вере Царине, постало незаобилазан културни чинилац у граду и у Србији.
Други дан фестивала био је Митровдан, 8. 11, када је певањем на празничној литургији хор потврдио своју основну функцију и сврху – певање на богослужењима у Светоуспенском храму у Панчеву.

Дамир Прашникар
Панчевачко српско црквено певачко друштво